úterý 12. dubna 2016

Byl jsem Mengeleho asistentem

anotace (zdroj databaze knih ):
Autor, lékař z oblasti Sedmihradska, byl jako maďarský žid deportován v roce 1944 do Osvětimi, kde strávil osm měsíců. Díky své odbornosti a znalosti němčiny byl při selekci vybrán Josefem Mengelem, aby prováděl pitvy obětí jeho zrůdných experimentů. Jako prominentní vězeň poznal zblízka nelidské praktiky „anděla smrti“ při pseudovědeckém výzkumu dvojčat i nepopsatelné peklo, které představovala práce tzv. sonderkomand v krematoriích. Hned po válce (1946), možná jako jeden z prvních, Nyiszli vydal své svědectví knižně. Nejde o literární zpracování v pravém slova smyslu, spíš o šokující, naléhavý deník, psaný s jediným záměrem: podat zprávu světu. Tak jako mnozí ani on dlouho „své přežití nepřežil“, deset let po osvobození umírá na infarkt.
Kniha byla přeložena do mnoha světových jazyků a rovněž zfilmována (Šedá zóna, 2001).

 Na téma Osvětimi bylo napsáno mnoho knih a já sama  jsem jich už dosti přečetla.
Poslední dobou mne tyto knihy lákají čím dál víc.
Tuto knihu, nechci  hodnotit jako  literární dílo, jelikož autorem je doktor, ne spisovatel,ale spíše jako nějaký spis událostí, které popisuje autor, dr.Miklós Nyiszli, který se do Osvětimi dostal v roce 1944 spolu se svou manželkou a dcerou. Hned po příjezdu jsou však od sebe odděleni.
Miklós Nyiszli se díky svým lékařským schopnostem a také díky tomu, že studoval i na německé škole a skvěle ovládá jazyk, dostává do pitevny osvětimských krematorii, kde je jeho nadřízeným sám doktor Mengele.
Očima autora sledujeme osudy jednotlivých transportů  a autor sám popisuje náplň práce, která mu byla udělena.
 Hrůzy, které vidíval po celou dobu jsou opravdu nelidské a já si ani zdaleka nedovedu představit psychiku lidí, kteří pobyt v koncentračním táboře přežili.
Všem, které zajímají knihy s tématem koncentračních táborů, tuto knihu určitě doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.